Dacă pentru decarbonizarea transportului cu autovehicule de mici dimensiuni una dintre soluțiile cele mai populare pare a fi utilizarea curentului electric, pentru transportul la distanțe lungi și pentru cel maritim, sunt necesari combustibili cum sunt gazul natural lichefiat GNL sau cel comprimat GNC, care prezintă emisii mai reduse comparativ cu combustibilii convenționali. O alternativă este reprezentată de către biometan și biometanul lichefiat (bioGNL), care sunt produse din deșeuri sau resturi agricole, ceea ce face ca amprenta de carbon să fie redusă sau nulă.
Pentru a opera un camion de 40 de tone pentru 1.000 km, un camion electric ar necesita o baterie de 6,4 tone (estimare cu tehnologia din anul 2022), în timp ce aceeași distanță poate fi acoperită cu aproximativ 280 kg (620 litri) de (bio)GNL.
Transportul ce utilizează un mix de GNL și bioGNL produc jumătate din emisiile diesel, respectiv camioane cu hidrogen gri (obținut din metan).
De aceea, statele europene caută să-și încurajeze, prin politici adecvate, producția de biometan și bioGNL, care să creeze un mediu mai curat prin emisiile reduse de dioxid de carbon și alți poluanți, dar și prin utilizarea responsabilă și avantajoasă economic a deșeurilor urbane și agricole.
Ne face plăcere să vă împărtășim că Vulcangas România, unul dintre cei mai noi membri ai Federației Patronale din Energie, oferă din 2024 soluții de decarbonizare a transportului greu și în țara noastră.
GNL – EXPERIENȚĂ DIN ITALIA PENTRU UN TRANSPORT LOCAL CU EMISII REDUSE DE CARBON
În primul rând, este important să menționăm că Italia este una dintre cele mai dezvoltate țări UE în ceea ce privește producția și utilizarea bioGNL, de aceea, importul de experiență este binevenit.
În noiembrie 2024, Vulcangas a anunțat inaugurarea la Pecica (jud. Arad) a primei stații de alimentare din România cu GNL și bioGNL (inclusiv gaz natural comprimat GNC și biogaz natural comprimat bioGNC).
“Prin această investiție, Grupul Vulcan crede ferm în potențialul României. Țara este un hub logistic important la nivel european și, prin urmare, nu putea lipsi o rețea de stații GNL și bioGNL pe teritoriul său. România va fi, de asemenea, un punct de referință pentru producția de biometan lichid și gazos pentru Europa de Sud-Est, datorită marii cantități de materie primă agricolă care permite producția de biometan gazos și lichid”, a declarat Costantino Amadei, Director General al Vulcangas România.
Deschiderea acestor benzinării vine în întâmpinarea regulamentului ETS2, stabilit pentru 2025, cu activități de monitorizare și raportare a emisiilor. Acest regulament introduce un sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru transportul rutier și alte sectoare cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Această inițiativă anticipează aceste cerințe, oferind soluții energetice durabile în conformitate cu viitoarele reglementări europene.
De asemenea, cu ocazia deschiderii acestei benzinării, reprezentantul Vulcan Gas a vorbit despre planurile de viitor, care presupun crearea unui coridor de GNL în țara noastră, următorii pași fiind deschiderea unui punct de alimentare în proximitatea Bucureștiului și un altul la Constanța.
CÂTEVA DATE DESPRE COMPANIE
- Vulcangas România este o subsidiară a Societății Italiene Gas Liquidi S.P.A., fondată în 1978.
- Gas Liquidi S.P.A are o experiență de peste 40 de ani în distribuția de GNL.
- Prima stație proprie de GNL a fost deschisă în anul 2015.
- În 2020, Vulcangas aduce pe piața italiană Întregul lanț de aprovizionare cu bioLNG din Italia este certificat de la biorafinărie până la utilizatorul final.
Surse:
-
- cursdeguvernare: Citește articolul
- presshub.ro: Citește articolul
- digi24.ro: Citește articolul
- financialintelligence.ro: Citește articolul