Salt la conținutul principal

În 2023, conform International Energy Agency, transportul aviatic a fost responsabil pentru 2,5% din emisiile globale de CO2; între 2000 și 2019, creșterea emisiilor din acest domeniu s-a produs mai rapid decât în cazul transportului feroviar, rutier sau maritim. Conform Comisiei Europene, o persoană care zboară de la Lisabona la New York și retur generează aproximativ același nivel de emisii ca un cetățean mediu al UE prin încălzirea locuinței timp de un an întreg. Una dintre cele mai importante soluții existente pentru problema emisiilor este reprezentată de utilizarea combustibililor sustenabili pentru aviație (SAF). Regulamentul ReFuelEU Aviation, parte a inițiativei Fit for 55,  prevede utilizarea combustibililor de aviație sustenabili, pe aeroporturile din Uniunea Europeană în proporție de minim 2% începând cu 1 ianuarie 2025 și o creștere graduală a utilizării SAF de până la 6% din anul 2030.

Cum se adaptează România acestor cerințe? 

știre recentă anunță că avioanele de pe Aeroportul Internațional Cluj au început să folosească combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) furnizat de OMV Petrom. Din ianuarie 2025, aeronavele care decolează de pe Aeroportul Cluj, al doilea cel mai mare aeroport din România, sunt alimentate cu combustibil pentru avioane în amestec cu 2% SAF, reducând astfel impactul asupra mediului. Aproape 1800 de zboruri au fost operate în ianuarie și februarie folosind acest combustibil, acoperind integral decolările de pe aeroport, se arată în articol. „Împreună cu furnizorul nostru OMV Petrom, am reușit să demarăm procesul prin care, aeronavele care operează zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj vor fi alimentate cu combustibili sustenabili pentru aeronave. Este încă un obiectiv important pe care l-am realizat pentru  îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de carbon și susținerea unui transport aerian mai puțin poluant”, a declarat David Ciceo, Director General, Aeroportul Internațional Cluj. OMV Petrom va furniza combustibil sustenabil și pentru alte 3 aeroporturi din țară, conform unui contract semnat cu TAROM în noiembrie 2024. Este vorba despre Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara și Aeroportul Internațional Iași.

Ce sunt carburanții sustenabili pentru aviație și cum se produc?

Carburanții sustenabili pentru aviație (SAF) sunt obținuți prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri uzate și grăsimi animale. Producția presupune procese avansate de rafinare, se utilizează hidrogen verde, iar combustibilul obținut are caracteristici similare cu kerosenul.

Producția de SAF în România În februarie 2025, OMV Petrom a anunțat demararea lucrărilor la o unitate de carburanți sustenabili la Petrobrazi. Noua unitate de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) va avea o capacitate anuală de producție de 250.000 de tone de combustibili sustenabili, începând din 2028. Investiția de 750 de milioane de euro vizează producția de carburanți sustenabili și crearea a două unități de hidrogen verde. „Combustibilii sustenabili sunt esențiali pentru decarbonizarea transporturilor, în special în sectoarele unde electrificarea este dificil de implementat, cum este aviația. În perioada 2022-2030, vom direcționa 35% din bugetul de investiții către proiecte care susțin tranziția energetică, în România și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Beneficiile SAF Printre beneficiile utilizării combustibililor sustenabili pentru aviație (SAF) , amintim:

  • Compatibilitatea cu motoarele și infrastructura existentă — SAF poate fi combinat cu combustibilii convenționali, pentru utilizare în aeronavele și infrastructura existente.
  • Mai puține emisii — În comparație cu combustibilul convențional pentru avioane, SAF are potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 94%.
  • Flexibilitate — SAF reprezintă un înlocuitor pentru combustibilul convențional pentru avioane, permițând utilizarea mai multe produse din diverse materii prime și tehnologii de producție.

Surse:

Lasă un răspuns

ro_RO