Auzim tot mai des conceptul piața interconectată a energiei. În contexte favorabile sau nu. Ne propunem să aducem câteva lămuriri asupra acestei idei care prinde contur și importanță. Acesta este un prim articol introductiv, despre un subiect care va deveni o preocupare tot mai puternică pentru țările UE, cu precădere pentru România și vecinii săi.
Piața energiei se schimbă. De ce e nevoie de o piață integrată?
Odată cu introducerea unei cantități tot mai mari de energie regenerabilă, apar diverse probleme, după cum subliniază un raport al ACER.
Schimbările surselor de energie afectează dinamica pieței de energie electrică. Timp de ani de zile, combustibilii fosili au ajutat la echilibrarea sistemelor electrice prin ajustarea rapidă a producției pentru a face față schimbărilor pe termen scurt ale cererii. Dar, lumea energiei se modifică radical. Astfel că, având mai multe surse regenerabile, unitățile producătoare de energie pe bază de combustibili fosili sunt eliminate treptat. Minusul acestei situații este că piața, în ansamblu său, pierde din flexibilitate.
Raportul arată că există și alternative „curate”, adică fără emisii de carbon, care să aducă această flexibilitate: interconectivitatea zonală, adică transfrontalieră, stocarea care să permită un răspuns la cerere.
ACER consideră că tocmai această lipsă de flexibilitate a condus la prețuri ridicate pentru ziua următoare și cazuri de prețuri scăzute sau negative, cu perturbări pentru operațiunile din piață și investiții. În 2023, flexibilitatea limitată a pieței a declanșat volatilitatea prețurilor, cu prețuri scăzute în perioadele cu surplus de energie regenerabilă, dăunând profitabilității surselor regenerabile.
Răspunsul la cerere, prin care consumatorii își adaptează modelele de consum, poate oferi flexibilitatea atât de necesară, care poate atenua atât prețurile foarte mari, cât și pe cele foarte scăzute. O dezvoltare lentă a răspunsului la cerere descurajează, prin urmare, investițiile și împiedică reducerea prețurilor pe termen lung.
În concluzie, ACER consideră că :
- Integrarea piețelor de energie la nivelul UE este necesară pentru sisteme energetice bazate pe regenerabile.
- Conectivitatea sporită va permite echilibrarea cererii și ofertei între statele membre.
- Pentru ca obiectivul interconectivității să fie atins, sunt necesare investiții în infrastructura de rețea, inclusiv modernizarea liniilor de transmisie și adoptarea tehnologiilor inovatoare, prin care să fie gestionată variabilitatea energiei regenerabile.
- Integrarea piețelor de echilibrare este încă limitată, iar participarea mai multor operatori ai sistemelor de transport este esențială pentru maximizarea beneficiilor.
- Conexiunile mai puternice permit transferul surplusului de energie regenerabilă dintr-o regiune către alta, pentru a reduce volatilitatea prețurilor.
Ce este ACER?
Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER) a fost înființată în martie 2011 și are drept scop să încurajeze cooperarea dintre autoritățile naționale de reglementare (ANR) din UE și pentru a contribui la asigurarea unei piețe unice europene a energiei electrice, precum și a gazului natural. Sediul central al ACER este în Ljubljana, Slovenia.
Și specialiștii think-tank-ului Bruegel subliniază avantajele pieței interconectate a energiei și pașii ce trebuie făcuți pentru ca UE să se bucure de acestea:
„Beneficiile „tehno-economice” pot fi asigurate din optimizarea proiectării și exploatării mai multor sisteme electrice naționale în comun, mai degrabă decât individual. Aceste beneficii vor crește masiv odată cu cote mai mari de surse regenerabile și includ mai puțină utilizare de combustibili fosili și prețuri mai puțin volatile pe termen scurt, economii de costuri prin valorificarea avantajelor regionale din surse regenerabile, nevoia redusă de capacitate și flexibilitate de rezervă costisitoare și rezistență sporită la șocuri.”
Integrarea în continuare a pieței necesită investiții politice substanțiale, subliniază Bruegel. Dar, experiența a arătat că, de fapt, constrângerile politice interne în acest sens sunt adesea numeroase și greu de depășit.
SURSE