Am încheiat anul 2024 cu o schimbare importantă de identitate: am devenit Federația Patronală a Energiei, lăsând în urmă numele Federația Patronală Petrol și Gaze, deoarece nu mai acoperea multitudinea preocupărilor pe care membrii noștri le au. Dacă sub numele Federația Patronală Petrol și Gaze ne-am creat și consolidat reprezentativitatea pentru acest sector esențial al țării, acum navigăm în mările noi ale tranziției energetice, într-o flotă puternică, formată de companii din energie, produsă atât cu surse convenționale, cât și regenerabile.
Tranziția energetică înseamnă tehnologii noi, strategii noi, un volum mare de informații pentru specialiști și pentru public. Pentru a susține viitorul energetic al țării noastre, avem nevoie atât de implementarea acestor tehnologii, cât și de un public care să le cunoască, să le accepte și, în cele din urmă, să le folosească.
Federația Patronală a Energiei își asumă această misiune, de a crea dialog atât între partenerii care conlucrează la dezvoltarea noilor tehnologii, cât și între producătorii de energie și cetățeni, pentru o informare corectă.
Crearea cadrului legislativ
Stimularea dialogului între partenerii din societatea și economia românească este esențială pentru a crea cadrul legislativ necesar dezvoltării sectorului energetic. Doar aducând la aceeași masă legiuitori, specialiști, cetățeni, membri ai mediului asociativ și ai celui economic, putem cântări implicațiile schimbării și putem lansa noul val al energiei din țară.
Cifre pentru claritatea transformărilor
Cel mai bun dialog este cel bazat pe cifre. De aceea, realizăm cercetări în parteneriat cu specialiști reputați, care să aducă lumină asupra realităților financiare și a implicațiilor pe care legile le au în funcționarea sistemului energetic.
Reprezentativitate
Participăm în grupuri de lucru, task force-uri, consultări cu mediul legislativ pentru a face cunoscute punctele de vedere ale companiilor și ale cetățenilor, interesele angajaților din sectorul energetic, perspectivele de dezvoltare, blocajele și provocările din acest domeniu. În timp ce membrii noștri își îndeplinesc sarcinile de serviciu în rafinării, stații, birouri, pe vase sau platforme maritime, pe câmpuri de fotovoltaice, în centre de testare și universități, noi le facem cunoscute interesele, astfel încât societatea să beneficieze cât mai bine de pe urma muncii lor.
Informare
Cetățenii români sunt principalii beneficiari și parteneri ai eforturilor noastre. De aceea, prin platformele web proprii, prin podcasturi, articole, emisiuni și evenimente, facem lumină în domeniul energiei. Astfel, românii vor fi pregătiți să folosească noi tehnologii, să accepte noi modalități locale de producere a energiei, pentru binele comunității, să investească în companiile cele mai profitabile și, în general, să fie parte a prezentului și viitorului în domeniul energetic.
Noua generație
Pentru că vorbim despre viitor, Federația Patronală a Energiei susține educarea tinerilor prin parteneriate cu Universitățile, care să faciliteze accesul viitoarei generații de specialiști la internshipuri, joburi, cursuri etc., dar și la o pregătire informală, prin întâlniri cu manageri și angajați din companiile din sectorul energetic.